Ukinut pritvor i određene mjere zabrane osumnjičenim u predmetu Ranko Debevec i drugi

12.03.2024, 15:53

Sud Bosne i Hercegovine je 11.3.2024. u predmetu Ranko Debevec i dr. (S1 2 K 047095 23 Krn) djelimično prihvatio prijedlog Tužilaštva BiH i donio rješenje kojim se osumnjičenim Ranku Debevecu i Osmanu Mehmedagiću ukida pritvor te se isti imaju pustiti na slobodu nakon što predaju sve važeće putne isprave, dok se, istovremeno, prema osumnjičenima određuju mjere zabrane i to:

  • zabrana napuštanja boravišta, u vidu ograničenja na području opštine mjesta boravka,
  • zabrana putovanja,
  • zabrana sastajanja s određenim osobama.

 

Izrečene mjere zabrane mogu trajati dok za istim postoji potreba ili do drugačije odluke Suda. Kontrola opravdanosti izrečenih mjera vršit će se po isteku svaka dva (2) mjeseca od dana donošenja posljednjeg rješenja.

Osumnjičeni su upozoreni da im se može odrediti pritvor ukoliko prekrše obaveze nametnute ovim rješenjem.

Protiv navedenog rješenja dozvoljena je žalba krivičnom vijeću ovog Suda, u roku od 3 dana od dana prijema pismenog otpravka istog.

Dana 11.03.2024. godine, Tužilaštvo je podnijelo Sudu obrazložen prijedlog za ukidanje pritvora i određivanje mjera zabrane prema osumnjičenima Ranku Debevcu i Osmanu Mehmedagiću, a zbog postojanje osnovane sumnje da su počinili krivična djela, i to: Ranko Debevec krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlaštenja iz člana 220. stav 1. KZBiH, krivotvorenje službene isprave iz člana 226. stav 2. KZBiH, u vezi sa članom 29. i 53. KZBiH, te krivično djelo iz člana 29. Zakona o ravnopravnosti spolova BiH, i lažno predstavljanje iz člana 369. stav 1. KZFBiH, i primanje nagrade ili drugih oblika koristi za trgovinu uticajem iz člana 219. stav 1. KZBiH, u vezi sa članom 53. KZBiH; a Osman Mehmedagić krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlaštenja iz člana 220. stav 1. KZBiH i krivotvorenje službene isprave iz člana 226. stav 2. KZBiH, u vezi sa članom 29. i 53. KZBiH.